Ollos tervehditty näille sivuilleni.

Blogeja minulla on kolme, yhdessä alteregoni Hörvelö kerää listaa kaikesta pitämästäänliittäen kuviani joukkoon, toisessa lyhyesti kuvasanailen.. enkä aina niin positiivisestikaan.

Tässä ajattelin kirjailla noita perin mielenkiintoisia Wanhan kansan merkkipäiviä, jotka sisältät syviä kansanviisauksia. Niiden mukaan elettiin arjet ja pyhät, kylvettiin sekä korjattiin sato. Olen erittäin iloinen kommenteista ja jos lisäilet päiviin liittyviä sanontoja.


10. elokuuta 2010

Laurin päivä



Roomassa marttyrikuoleman 10.8.258 kokenut Pyhä Lauri on miltei Jaakon veroinen ja varsinkin katolisena aikana meilläkin varsin huomattava pyhimys. Keskiaikaisia Laurin kirkkoja on vieläkin paljon.

Tärkeä vuoden päivä. Heinät piti olla ladossa "Lauri ladot lukkoon panee, kuhilaat ja kokkoset pellolle pystyttää". Samoin elonkorjuu piti aloittaa viimeistään Laurina; "sirppi vihannimpaankin puskaan".
Rukiin kylvölle päivä on merkittävä ja monista asioista povattiin tulevaa ja ohjattiin kylväjää. "Laurina lata pellolle, Perttuna pois."

Kalenterisauvan lata -merkistä on tuo sanonta, sillä se muistuttaa peltolataa. Kyseessä on kuitenkin rautaverkko, jonka päällä diakoni poltettiin kuoliaaksi.

Erilaisia asioita ennustettiin tai paremminkin nähtiin Laurin päivän merkeistä. Syksyn säätiloja, varsinkin maatalous elinkeinoon kuuluvia, halloja pelättiin olihan niillä tuohon aikaan ratkaiseva merkitys sadon määrään. Aloitettiin lampaiden keritsemisiä, tutkittiin muuttolintujen eloa; "Lauri laumaan panee, Perttuli peräti viepi". Lutikoille ja torakoille tehtiin temppuja niiden ulos saamiseksi. "Luteet Lauriin"

Laurin öinä nähdään tähdenlentoja, Laurin kyyneleitä. Maapallo kohtaa kierrossaan Persiuksen tähtikuvion meteoriparvia.

"Lauri hallahousu"

" Lauri lehteen kusee"

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista tietoa ja luettavaa taas täällä.
    On komea toripöytä siinä, nams.
    Kaunis lehtikin jo tipahtanut maahan, kuin varkain :)

    VastaaPoista
  2. Toripöytä on Canarialaista satoa :)
    Tuo lehti oli tämän vuoden ensimmäinen alas leijaillut, jonka sunnuntaina itseasiassa bongasin.

    VastaaPoista